Губернаторите на още четири украински области подадоха оставка
Губернаторите на още четири украински области подадоха оставка / БГНЕС

Губернаторът на Киевска област Анатолий Присяжнюк и колегите му от Сумска, Закарпатска и Хмелницка област Игор Яговдик, Олександър Ледида и Василий Ядуха подадоха оставки, съобщиха пресслужбите на трите областни администрации, цитирани от ИТАР-ТАСС.

Присяюжнюк посочва, че до вземането на съответното решение той ще продължи да изпълнява задълженията си.

Яговдик каза, че ще продължи да изпълнява функциите си до приемане на оставката му и отбелява, че е взел решението си във връзка с напрегнатата ситуация в страната, когато според думите му управляващата партия е загубила доверието на хората.

Ледида заявява, че е написал заявлението си за напускане на 20 февруари, като това са сторили и четиримата му заместници. Ядуха заяви, че подава оставка заради обществено-политическата ситуация в Украйна, изострянето на конфликта в страната и в името на мира, благополучието и националното единство.

Губернаторът на западната Хмелницка област се оттегли на фона на продължаващата акция на радикални демонстранти в регионалния център град Хмелницки, посочва ИТАР-ТАСС. Те палят знамена на Партията на регионите.

Така областите в Украйна, чиито губернатори подадоха оставка, стават тринадесет от общо 24 - Лвовска, Тернополска, Волинска, Ивано-Франковска, Житомирска, Николаевска, Кировградска, Полтавска, Виницка, Киевска, Сумска, Закарпатска и Хмелницка област.

Kметът на Севастопол Володимир Яцуба подаде оставка, съобщи сайтът "Севастополские новости". Яцуба аргументирал решението си с това, че "ръководителите, които са го назначили, ги няма". Той е бил назначен на поста през 2011 година от тогавашния президент Виктор Янукович. Според друг местен сайт Яцуба е напуснал и Партията на регионите на Янукович.

Вчера в Севастопол се състоя митинг с участието на около 30 000 души. Те обявиха недоверието си към администрацията на града и с общо гласуване избраха за кмет руския предприемач Алексей Чалого.

На митинга също така е приета резолюция, че Севастопол не признава последните решения на националния парламент в Киев и смята ставащото в страната за държавен преврат.

По-рано днес най-малко хиляда привърженици на Евромайдана окупираха сградата на областната администрация в североизточния град Харков. Пред централния вход те издигнаха барикади и разположиха "постове за самоотбрана", предаде ИТАР-ТАСС.

Опозиционерите в сградата са открили на партера пункт за медицинска помощ и импровизирана столова, посочва БТА. На по-горния етаж са се установили лидерите на харковския Майдан, също и някои групи с радикални нагласи.

Губернаторът на Харковска област Михаил Добкин заяви пред сградата на областната администрация, че не възнамерява да подава оставка, предаде ИТАР-ТАСС.

"Проведох съвещание с всички служби. Градът работи нормално. Оставка няма да има", заяви той през освиркванията и виковете на опозицията, която настоява той да напусне поста. Губернаторът обаче дори не се опита да влезе в сградата на областната администрация.

По думите му той се свързал с Киев и поискал да се свали блокадата на сградата. От Киев обаче му отговорили, че "не контролират протестиращите в Харков".