Грузинската полиция разпръсна демонстранти в Тблиси
Грузинската полиция разпръсна демонстранти в Тблиси / netinfo

Сълзотворен газ и водни струи използва днес грузинската полиция, за да разпръсне протестиращите в центъра на Тбилиси, съобщи Франс прес.

Сблъсъци между демонстранти и полиция станаха в центъра на Тбилиси, след като близо 100 участници в протестен митинг на площада пред парламента направиха опит да спрат автомобилното движение по централния булевард "Руставели", предаде ИТАР-ТАСС.

Полицията се намеси, за да осуети протеста. На площада се бяха събрали около 3000 души, посочва БТА. Стигна се до сбивания. Полицаите употребиха гумени палки и задържаха неколцина демонстранти.

Сблъскванията станаха, когато протестиращите се опитаха да пробият кордона на полицията, за да стигнат до булеварда, уточнява Франс прес. Според агенцията демонстрантите - близо 2000 души, отвърнали на действията на полицаите, хвърляйки камъни, бутилки и пръчки.

Лидерът на Републиканската партия на Грузия Тина Хидашели, член на ръководството на обединената опозиция, призова председателката на парламента Нино Бурджанадзе и посланика на САЩ в Грузия Джон Тефт "да дадат оценка на действията на властите срещу участниците в гладната стачка в Тбилиси", предаде ИТАР-ТАСС.

Според Хидашели действията на властите и полицията са "недемократични". "В никоя демократична страна, включително в САЩ, никой няма право със сила да накара участници в гладна стачка да я прекратят", заяви тя на възобновения опозиционен митинг пред парламента.

На площада са почти всички опозиционни лидери, включително бившият външен министър Саломе Зурабишвили, която оглавява партията "Пътят на Грузия". Според лидерите на опозицията основната част от митинга ще започне около 13 ч. московско време (12 ч. българско) и въпреки дъжда ще събере хиляди хора, добавя ИТАР-ТАСС.