/ IStock
От 1 март в австрийските аптеки ще се раздават безплатни гратисни тестове за проверка в домашни условия. Медиите съобщават за получена информация от правителствени среди, според която през миналата седмица са направени рекорден брой антигенни и ПСР-тестове - 1 522 739, без да се смятат тестовете, направени по училищата.

От новите тестове за домашна употреба ще се предоставят по пет на човек за месец. Те няма да дават право на достъп до услуги, а ще се ползват за личен контрол вкъщи.

"Ние сме сред държавите в Европа, които тестват най-голям брой хора. Ако прибавим и училищните тестове, заемаме първото място", заяви канцлерът Себастиан Курц, цитиран от австрийското радио и телевизия. По разчети тази седмица ще бъдат направени до три и половина милиона теста, само в училищата те ще бъдат 2,2 милиона.

В момента желаещите могат да проверят дали са заразени с коронавирус в 500 специалнообзаведени "тестови поточни линии". Освен тях над 800 аптеки предлагат гратис антигенни тестове и 730 фирми с 351 568 работници участват в субсидираното от правителството тестване в предприятията.

Според канцлера интензивното тестване е ключът за най-добрия контрол върху развитието на заразата. Антигенните тестове са само моментна снимка затова имат ограничена валидност от 48 часа. Специалистите виждат в тях преди всичко шанс за откриване на по-голям брой асимптомно заболели.
БТА