Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна. / СИДП
Украински пожарникари за четвърти пореден ден се опитват да овладеят пожара, обхванал горска и тревна растителност в затворената зона около бившата ядрена централа в Чернобил, предаде ДПА.

Повишено ниво на радиация заради пожар край Чернобил? (ВИДЕО)

Днес огнеборците са потушили пламъците върху повече от половината от площта спрямо вчера, но пожарът продължава да бушува на около 10 хектара, съобщи държавната служба за аварийни ситуации. Според ведомството радиацията в района е в допустимите норми. В операцията участват 120 пожарникари, предаде БТА.

Радиационният фон в Киевска област е в норма, но пожарът край Чернобил не утихва

След разгарянето на пожара в края на миналата седмица екологът Егор Фирсов
съобщи, че радиационният фон е с показатели 16 пъти по-високи от нормата. Един местен жител е заподозрян, че при силен вятър е палел трева и отпадъци, с което е предизвикал поне един от малките пожари в района.

Заради поривите на вятъра площта на горския пожар в района на на АЕЦ "Чернобил" се е увеличила повече от трикратно до 35 хектара, съобщи днес украинската служба по извънредните ситуации, предаде ТАСС.

По-рано днес бе съобщено, че територията с гори и треви, обхванати от пламъците, е около 10 хектара.

В потушаването участват два хеликоптера "Ми-8" и самолет "Ан-32П". Върху огнищата се излени вече 72 тона вода. Изпратени са допълнителни противопожарни екипи. От службата по извънредните ситуации казаха, че радиационният фон в Киев и областта не превишава нормите.

Задържан е един 27-годишен мъж по подозрение, че е причинил пожара, като горил отпадъци и суха трева.
БТА