Големи кредитори на Ирак на обявиха, че ще опростят дълга му
Големи кредитори на Ирак на обявиха, че ще опростят дълга му / снимка: БГНЕС

Саудитска Арабия обяви, че все още преговаря с Ирак за възможността да опрости поне част от дълга му, възлизащ на милиарди долари, предаде Асошиейтед прес.

На открилата се вчера международна конференция за Ирак в египетският курорт Шарм ел Шейх бе съобщено, че няколко страни, сред които и България, са се съгласили да опростят част от задълженията на Ирак. Саудитска Арабия обаче, която е един от най-големите кредитори на Багдад, не пое публично такъв ангажимент. Саудитският министър на външните работи принц Сауд ал Фейсал ас Сауд само заяви, че Рияд преговаря с Багдад, за да бъде намерено "подходящо решение за дълговете съгласно правилата на Парижкия клуб".

Преди конференцията Сауд ал Фейсал обяви, че кралството ще опрости 80 процента от иракския дълг, припомня Асошиейтес прес. Според представители на ООН проблемът е, че Саудитска Арабия и Ирак все още не могат да постигнат споразумение на колко възлиза иракският дълг. По данни на иракското финансово министерство той е около 17 милиарда долара, докато по оценки на саудитците сумата е между 15 милиарда и 18 милиарда долара.

Други големи кредитори като Кувейт и Русия също не обявиха вчера, че ще опростят част от дълга на Багдад. Иракският дълг към Кувейт възлиза на 15 милиарда долара, но парламентът на страната отказва да обмисли възможността за опрощаването на част от него. Вицепремиерът на Кувейт също не повдигна този въпрос на конференцията в Шарм ел Шейх. Евентуално опрощаване на иракските дългове към Русия, които са около 13 милиарда долара, също не бе споменато.

Китай, на който Ирак дължи 8 милиарда долара, заяви, че е готов да намали значително и да опрости дълговете на Багдад.

България обяви, че финализира "техническите разговори" с Ирак и след това ще обмисли едно "реалистично решение", посочва Асошиейтед прес. Според агенцията иракският дълг към София възлиза на 4 милиарда долара (2,9 милиарда евро).

Държавите от Парижкия клуб вече опростиха 100 милиарда долара от дълга на Ирак, по-голямата част от които натрупани по време на войната срещу Иран през 90-те години. Въпреки това Багдад все още дължи огромни суми. Според иракския финансов министър в момента дълговете на страната възлизат на около 50 милиарда долара, но тези цифри варират и по някои оценки достигат до 62 милиарда долара.