Глобалното затопляне може да се компенсира от водата в океаните
Глобалното затопляне може да се компенсира от водата в океаните / снимка: БГНЕС

Глобалното затопляне на планетата може да се компенсира от температурата на водата в океаните, която се очаква да остане студена през следващите поне 10 години, се посочва в научно изследване в списание "Нейчър".

В него се твърди дори, че водите на Европа и Северна Америка би трябвало малко да захладнеят. Северният Атлантик се охлажда, Тихият океан запазва температурата си на тропиците, а циркулацията на океанските течения отслабва, като отнася по-малко топлина в северното полукълбо, обясняват учените от института "Макс Планк" в Хамбург и института "Лайбниц за морски науки" в Кил, Германия.

Тази тенденция трябва да продължи през следващото десетилетие и дава основания да се смята, че температурите на планетата не трябва да се увеличат през следващите 10 години, твърдят авторите на изследването. Тя трябва временно да компенсира засилването на ураганите, горещините и бурите в Европа, Америка и Северна Африка, което е в резултат на глобалното затопляне от емисиите на газове с парников ефект.

Океаните са основна променлива, която служи за предвиждане на климатичните промени и досега учените смятаха, че само с изследването на водите в дълбочина, което е трудно осъществимо, може да се определи тяхното изменение, съобщава БГНЕС.