темида съд
темида съд / Thinkstock/Getty Images
Инициативата е съвместно дело на главните прокурори на България Сотир Цацаров и на Турция Мехмет Акарджа
В турския град Измир се открива първият „Работен форум на Главните прокурори на Балканските държави“. Той събира на едно място главните прокурори на държави от региона и цели да постави началото на ползотворно и перспективно сътрудничество между правоприлагащите органи, които играят основна роля в опазване на стабилността и сигурността на полуострова, съобщиха от прокуратурата.

Българската прокуратура се представлява от г-н Борислав Сарафов – заместник на главния прокурор по разследването и директор на Националната следствена служба. На форума присъства и завеждащият отдел „Международен“ във ВКП г-н Цветомир Йосифов. Главният прокурор Сотир Цацаров отсъства поради служебен ангажимент в Съединените щати.

Инициативата е съвместно дело на главните прокурори на България Сотир Цацаров и на Турция Мехмет Акарджа и бе обсъдена за първи път при посещението на българския главен прокурор в Анкара през ноември 2018 г.

Създаването на работен форум на обвинителите от балканските държави се обуславя от необходимостта от ефективно противодействие на съвременните рискове пред сигурността като транснационалната престъпност и в частност нелегалната търговия на наркотици, оръжия и трафика на хора. Действията на организираните криминални групи днес лесно прехвърлят националните граници и излагат на риск стабилността на целия регион, което налага обединяване на усилията и безусловен ангажимент на компетентните институции на национално, регионално и международно ниво.

По време на форума ще бъдат обсъдени по-тясното сътрудничество между прокурорите от Балканския полуостров по наказателноправни въпроси, както и общата рамка и условия за взаимодействие. Форматът предвижда още регулярни срещи и обмен на добри практики в превенцията и противодействието на трансграничната организирана престъпност.