Германското правителство одобри изпращането на ракети Пейтриът в Турция
Германското правителство одобри изпращането на ракети Пейтриът в Турция / снимка: Reuters, архив

Германският кабинет одобри изпращането на ракети Пейтриът и военни в Турция, предаде Ройтерс.

За изпращането на ракетите в Турция е необходимо и одобрението на Бундестага. Очаква се да няма проблем при гласуването, въпреки че някои депутати от опозицията, предимно зелените, са срещу разполагането на ракетите главно заради опасения напрежението между Турция и Сирия да не прерасне регионален конфликт, предава БТА.

Очаква се Германия да изпрати до 400 военни от Бундесвера, за да обслужват батареите Пейтриът, посочи източник от германското министерство на отбраната, цитиран от Франс прес.

Във вторник източници от НАТО съобщиха, че в Турция ще бъдат изпратени между 300 и 400 военни, за да обслужват четири до шест батареи, които може да бъдат разположени в окръзите Малатия, Диарбекир и Шанлъурфа, посочва агенцията.

Холандия и САЩ също планират да предоставят ракетни батареи Пейтриът. Ракетите може да бъдат разположени в Турция до няколко седмици, вероятно в началото на 2012 г.

Тази седмица в Брюксел външните министри на 28-те страни от НАТО дадоха зелена светлина на искането на Турция за разполагане на ракетите Пейтриът, внесено на 21 ноември, с цел защита на националното въздушно пространство на фона на заплахата и рисковете за националната сигурност, произтичащи от кризата в Сирия.