/ ThinkStock/Getty Images
Германия планира нов закон, който ще даде на властите правото да четат лични съобщения и да снемат отпечатъци от пръстите на 6-годишни деца, заяви вътрешният министър Томас де Мезиер, цитиран от Ройтерс, след среща на министри.

Меркел зове за обединяване на усилията в борбата с ислямския тероризъм

Министри от централното правителство и федерални провинции заявиха, че криптираните системи за съобщения като УотсАп и Сайнъл позволяват на екстремисти и престъпници да избегнат традиционните методи за наблюдение. "Не можем да позволим да има области, които са практически извън закона", заяви Де Мезиер в източногерманския град Дрезден.

Джихадистите са в пълен подем в Германия

Екстремистките нападения във Франция, Германия и Великобритания подтикнаха европейски правителства да засилят наблюдението на заподозрени. Великобритания предложи фирмите, предоставящи изпращане на съобщения, да бъдат принудени да дадат достъп на властите до кодираните послания. Сред опциите, които се обмислят в Германия, е инсталиране на софтуер на телефоните, който да изпраща съобщенията, преди те да бъдат зашифровани. В момента това е незаконно.

Атаките в Западна Европа през последните 2 години

Австрия също планира да приеме закони, които да улеснят следенето на кодирани съобщения, както и да изгради мрежа от камери, които да разчитат номерата на превозните средства. Сигурността се изкачи високо в политическия дневен ред след нападението срещу коледен базар в Берлин миналата година, при което загинаха 12 души, както и на фона на опитите на Германия да интегрира хиляди бежанци. Ройтерс припомня, че в страната предстоят избори, на които канцлерът Ангела Меркел ще се бори за четвърти мандат.

Европол: ИД разработва своя социална медийна платформа

Освен това министрите приеха да намалят възрастовото ограничение за снемане на отпечатъци от непълнолетни и малолетни от 14 на 6 години в случаите на кандидати за убежище. Вътрешният министър на германската провинция Бавария Йоахим Херман заяви на 3 юни, че иска силите за сигурност да получат разрешение да контролират децата. Херман е съюзник на Меркел, а неговата провинция е входен пункт за много бежанци, бягащи от войната в Близкия изток.

 
БГНЕС