Германия засилва видеонаблюдението с цел повишаване на сигурността
Германия засилва видеонаблюдението с цел повишаване на сигурността / БГНЕС

Германското правителство одобри днес законопроект, предвиждащ по-голямо видеонаблюдение на обществени места, предаде Ройтерс. Мярката отразява нарастващите страхове за сигурността в Германия, където от десетилетия се подхожда предпазливо към полицейското следене.

Партиите от управляващата коалиция постигнаха принципно съгласие по законопроекта миналия месец, доста преди нападението с камион срещу коледен базар в Берлин в понеделник, за което отговорност пое групировката "Ислямска държава".

Германските власти дават 100 000 евро "за главата" на Анис Амри

През лятото в Германия имаше две по-малки ислямистки атаки - едната във влак, другата на музикален фестивал. Извършените на миналата Нова година стотици сексуални посегателства също засилиха загрижеността за сигурността по германските улици.

Наблюдението от властите е чувствителен въпрос в страната заради значителното следене, извършвано от тайната полиция в някогашната комунистическа Източна Германия и от Гестапо по времето на нацизма.

Нападението в Берлин в СНИМКИ

Новото законодателство предвижда да бъдат отслабени ограниченията за защита на данните при видеонаблюдение по улиците и на места като търговски центрове, спортни обекти и автомобилни паркинги.

Правителството също така постигна съгласие да бъде позволено на служителите на федералната полиция да носят камери, прикрепени към тялото, за да се повиши сигурността им след зачестилите напоследък прояви на насилие срещу тях.

Източник: БТА