Германия се надява България и Румъния да постигнат напредък за Шенген
Германия се надява България и Румъния да постигнат напредък за Шенген / снимка: Reuters

Германският външен министър Гидо Вестервеле заяви, че се надява България и Румъния да могат да постигнат напредък към присъединяването си в Шенгенското пространство, въпреки продължаващата съпротива, предава АФП.

След срещата си с румънския си колега Теодор Баконски в Берлин Вестервеле заяви, че Букурещ може да разчита на трайната подкрепа на Германия в опитите си да преодолее съпротивата на Холандия и Финландия.

"Германското правителство разчита, работи и се надява на нова стъпка към пълното присъединяване в Шенгенската зона на Румъния и България тази година", заяви германският външен министър пред журналисти. Вестервеле призна, че и двете страни все още трябва да постигнат "по-голям напредък в борбата с престъпността и организираната престъпност", факторите, посочени от Холандия и Финландия като аргумент за отказа им да допуснат двете страни в Шенгенското пространство, предава БГНЕС. Но германският министър, който разговаря в Хага с холандския си колега Ури Розентал, заяви, че Берлин работи за намиране на решение на срещата на Европейския съвет на 17 октомври.

Баконски изрази съжаление от продължаващата съпротива, като заяви, че румънците са "предани европейци и ангажирани да спазват правилата" на Шенгенската зона. "Надяваме се, че на следващия Европейски съвет ще бъдат направени подходящите заключения", изтъкна той.

Финландия и Холандия блокираха присъединяването на България и Румъния в Шенгенското безвизово пространство на срещата на Съвета по правосъдие и вътрешен ред миналия месец. Министрите не взеха решение и го отложиха за срещата на Европейския съвет този месец, но холандското правителство съобщи, че е малко вероятно да промени позицията си. Разширяването на Шенген изисква единодушно съгласие на страните членки.