Настъпи дълго чаканият миг за футболните фенове по целия свят. През изминалата седмица в Европа бяха в ход последни приготовления за старта на UEFA EURO 2020™.

Юбилейната надпревара на Стария континент трябваше да се проведе миналата година, но беше отложена заради световната пандемия от COVID-19.

Стадиони из целия континент ще приемат двубоите, в които 24 тима ще се борят за трофея, пише gong.bg

Под знака на числото 11

УЕФА взе решение да даде домакинство на 11 различни града в 11 страни, в чест на 60-ата годишнина на турнира. Амстердам, Баку, Букурещ, Глазгоу, Копенхаген, Лондон, Мюнхен, Рим, Санкт Петербург и Севиля са градовете, в които между 11 юни и 11 юли ще се проведат двубоите.

Фубол по време на пандемия: COVID мерки

Събитието ще протече при специфични правила, одобрени от Изпълнителния комитет на УЕФА. Те регламентират как да се процедира при случай на зараза в националните отбори или сред съдиите.

А това е напълно възможно, защото в UEFA EURO 2020™ участват 24 отбора в 6 групи, които ще играят 51 мача в 11 града. Рискът се увеличава и от факта, че мачовете ще бъдат в различни държави.

Редица ограничителни мерки се въвеждат и за зрителите на стадионите. Най-общо включват носене на маски, дистанция, забрана за физическите контакти, например пламенните прегръдки при отбелязване на гол.

Оттук нататък мерките се различават в зависимост от града домакин и ограниченията в допустимия брой на зрителите, наложени от местните власти.

Само в Будапеща стадионът ще бъде изцяло пълен. В Баку и Санкт Петербург стадионите ще напълнят половината от капацитетите си. В Копенхаген ще се допускат 25 000 зрители вместо обичайните около 38 000. На останалите места капацитетът варира от 22 процента (Мюнхен) през 25 процента (Лондон, Глазгоу, Букурещ, Амстердам, Рим) до 30 процента (Севиля).

На футболните запалянковци се препоръчва и да проверят и каква документация за COVID-19 трябва да носят при пристигането на стадионите. Всеки град домакин има специфични изисквания. На места ще е достатъчен резултат от тест за коронавирус, на други - сертификат за ваксинация или документ за прекарана инфекция, а на трети места разпоредбите са различни за местните и чуждестранните запалянковци. Всичко това подлежи на промяна, ако ситуацията с пандемията в дадена страна домакин се подобри или влоши.
БТА, gong.bg