полицаи протестираха в Париж
полицаи протестираха в Париж / БТА
Хиляди френски полицаи протестираха в Париж близо до сградата на Националното събрания, за да накарат правителството да вземе твърди мерки срещу насилието срещу пазителите на реда, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. Някои от демонстрантите освиркаха вътрешният министър Жералд Дарманен, който се бе присъединил към протеста в знак на солидарност.

Недоволството на полицаите ще създаде проблеми на президента Еманюел Макрон, която преди президентските избори догодина иска да покаже на избирателите, че отстоява реда и законността. Очаква се, че най-сериозният му съперник догодина ще бъде крайнодясната Марин льо Пен.

БТА

Полицейските синдикати се оплакват, че правителството не съумява да защити полицаите от всекидневните нападения срещу тях и затова мнозина се боят да изпълняват задълженията си в определени градове. През последните седмици един полицай загина в операция срещу наркодилъри, а една полицайка бе прободена смъртоносно с нож пред управлението си.

Протестиращите настояват за приемането на закон, който гарантира, че нападенията срещу полицай ще се наказват със затвор и за промяна в съдебната система, която пуска на свобода неколкократно арестувани дребни нарушители на закона. "Плащат ни да служим, не да умираме", се четеше на огромен транспарант, опънат срещу сградата на долната камара на парламента.

От друга страна правозащитни организации и малцинствени етнически групи се оплакват от жестокости и расизъм от страна на полицаи. През ноември полицейско нападение срещу чернокож музикален продуцент бе осъдено от Макрон, който призова полицаите да бъдат изрядни в действията си.

Анкета на ИПСОС от този месец показа, че над половината от всички френски полицаи и военни биха гласували за Льо Пен на евентуалния балотаж на изборите догодина.
БТА