Френската левица:  Президентството отклонява вниманието от социални проблеми
Френската левица: Президентството отклонява вниманието от социални проблеми / снимка: БГНЕС
Лявата опозиция във Франция заяви, че обявеният днес развод придава твърде "жълт" характер на политическия живот и намекна, че това е опит на президентството да отклони вниманието от днешната стачка, предаде Франс прес.

"За развода на Сесилия и Никола Саркози вървят слухове от шест дни, а Елисейският дворец избра точно днешния ден на масова стачка, за да обяви официално тази информация. Нека французите преценят дали това е обикновено съвпадение", заяви Аник Льопети от ръководството на френската Социалистическа партия.

Днес в цяла Франция са организирани стачки, най-вече в сектора на транспорта, като протест срещу реформата на т.нар. "специални пенсионни режими", от които се възползват работниците в железниците, преди време част от така наречените опасни сектори. Тези режими днес важат за близо 500 000 работници.

Специалните режими дават правото на работниците в железниците да се пенсионират на 50 или 55 години при официална възраст за пенсиониране в страната от 60 г. и ги задължават да имат 37,5 години трудов стаж вместо 40 години, както е за работниците в другите държавни сектори и в частния сектор.

"Когато знаем какъв е цинизмът на президента и обкръжението му, ясно виждаме, че зад тези семейни събития има и някаква частица манипулация", заяви депутатът от Зелената партия Ноел Мамер. Той упрекна Никола Саркози, че поел риска да бъде "свръхотразяван" и че въвел опасна смесица между публичен и личен живот. "Време е да се затвори страницата на американизацията на публичния ни живот", казва зеленият депутат.

Вдясно политическите съюзници на президента предпочетоха да не коментират информацията и казваха единствено, че разводът на семейство Саркози е личен въпрос. Единствено десният депутат от управляващата партия Съюз за народно движение Патрик Балкани заяви, че раздялата на съпрузите Саркози е била неизбежна, защото Сесилия вече не желаела "да участва в живота на президента, в публичния живот".