Франция се завръща в комитета на НАТО за планиране на отбраната
Франция се завръща в комитета на НАТО за планиране на отбраната / netinfo

Франция се завръща в комитета на НАТО за планиране на отбраната, предаде Франс прес. Агенцията отбелязва, че този ход придава конкретни очертания на повторната интеграция на страната във военните структури на алианса след 43-годишно отсъствие. Тогавашният президент на Франция Шарл де Гол я изважда от обединеното военно командване на НАТО през 1966 г., като част от стратегия за запазване на нейната независимост. Френският министър на отбраната Ерве Морен ще участва заедно със своите колеги от останалите страни членки на алианса в заседание на комитета за планиране на отбраната за първи път оттогава.

Източник от НАТО обърна внимание, че Франция се завръща в комитета в момент, когато неин офицер - генерал Стефан Абриал, бе номиниран за началник на базираното в Норфолк, Вирджиния, командване на алианса за трансформацията. Това означава, че Абриал ще отговаря за планирането на отбраната от 10 септември, когато ще замени на поста американския генерал Джеймс Матис.
       
Френският министър на отбраната ще обсъди на вечеря с колегите си от НАТО използването на силите на алианса за бързо реагиране. Друг френски офицер, генерал Филип Столц, бе номиниран за началник на базираното в Лисабон оперативно командване на силите на НАТО за бързо реагиране, припомня по този повод АФП.
       
Агенцията отбелязва, че дискусията може да покаже, че завръщането на Франция няма да е достатъчно за преодоляване на разногласията между съюзниците. Според дипломати Съединените щати и Великобритания гледат на силите за бързо реагиране като на резервна сила, докато Франция иска да ги превърне във водеща военна част на НАТО.
       
Силите за бързо реагиране на алианса никога не са влизали в действие, припомня Франс прес. Предвидено е те да наброяват 25 хиляди души, но на практика само едно ядро е в бойна готовност.