/ iStock/Getty Images
Франция е била уведомена за появата на коронавирус в Китай чак на 31 декември, заяви френското министерство на външните работи в комюнике, цитирано от Франс прес. То отрече медийна публикация, че посланикът на Франция в Пекин е предупредил лично президента Еманюел Макрон по-рано същия месец.

Сатиричният седмичник "Канар аншене" пише в последния си брой, излязъл днес, че Ке д'Орсе и Елисейският дворец са получили още през декември "тревожни информации, на които не са обърнали никакво внимание". Според изданието френският посланик в Китай Лоран Били е предупредил външния министър Жан-Ив Льо Дриан и президента Еманюел Макрон, че е било съобщено за опасен вирус в Ухан.

Френското министерство на външните работи увери, че информацията му е била предадена от консула на Франция в централния китайски град и че с Макрон не е било говорено директно по въпроса нито веднъж.

Китайските власти съобщиха на 5 януари за 59 заразени, седем от които в тежко състояние - данни, които далеч не бяха тревожни, отбелязаха от Ке д'Орсе.

Оттогава посолството на Франция в Пекин и генералното консулство в Ухан са обсъждали редовно с министерството на външните работи в Париж развитието на ситуацията с вируса в централния китайски град.

На 23 януари Китай съобщи за 614 заразени, 17 от които са починали, и постави Ухан под карантина, припомниха от Ке д'Орсе. Френското външно министерство допълни, че е реагирало незабавно и е организирало много бързо, още от 30 януари, евакуирането на гражданите на страната от китайския град.
БТА