/ iStock/Getty Images
"Една от всеки три жени в ЕС над 15 години е била жертва на физическо или сексуално насилие, а повече от половината жени от Европа са преживели сексуален тормоз". Това каза ръководителят на бюрото на Фондация "Конрад Аденауер" в България Торстен Гайслер при откриването на конференция "Насилието в семейството и общността - превенция и правозащитни механизми".

Форумът е организиран от Национален клуб на жените към ПП „Демократи за силна България“, съвместно с Фондация "Конрад Аденауер".

Конференцията започна с едноминутно мълчание в памет на жертвите в Украйна. По думите на Гайслер в Германия около 80 процента от жертвите на домашно насилие са жени. Той разказа за мерките за борба с насилието в страната.

Според най-новия закон в Германия домашно насилие е всяка една форма на насилие, която се случва в дома, независимо от взаимоотношенията между партньорите. Ако има сигнал за насилие, в случай, че двамата партньори поддържат общо жилище, извършителят на насилието се извежда от дома, има забрана да се доближава до жертвата да посещава местата, в които жертвата ходи често, да се доближава до училището и детската градина на децата, да влиза в контакт с жертвата, включително по телефона.

Нарушаването на тези заповеди може да бъде наказано със затвор до 1 година. Германия е ратифицирала и Истанбулската конвенция. Конвенцията влиза в сила в страната от началото на 2018 година, като тя дава по-системен подход в борбата с насилието. 
БТА