Фондация Кадафи: ЕС да спазва ангажиментите си по случая с медиците
Фондация Кадафи: ЕС да спазва ангажиментите си по случая с медиците / netinfo

Фондация "Кадафи" поиска от Европейския съюз да спазва "обещанията и ангажиментите", поети от двете страни с цел уреждане на случая с осъдените на смърт в Либия български сестри и палестинския лекар. Това се посочва в комюнике на фондацията "Кадафи", предадено на Франс прес.

Фондацията, която ръководи преговорите между семействата на заразените с вируса на СПИН деца, Либия и ЕС, "подчертава необходимостта от германска подкрепа за изпълнение на /европейските/ обещания и ангажименти".

Тези ангажименти са споменати в документите, подписани на 10 юни при посещението в Либия на еврокомисаря по външните отношения Бенита Фереро-Валднер и германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, се уточнява в комюникето.

Според директора на фондацията, Салах Абделсалам тезиангажименти се отнасят до подкрепата за специалния фонд за подпомагане на семействата на жертвите, модернизацията на Центъра по имунология в Бенгази и присъединяването на Либия към евро-средиземноморското сътрудничество с акцент реализиране на европейски проекти в Либия.

Фондацията, ръководена от Сейф ал Ислам, син на либийския лидер Муамар Кадафи, подчертава "активната роля на Германия за уреждане на проблема за децата и сестрите при председателството й на ЕС", отбелязва агенцията.