Сана Марин
Сана Марин / БГНЕС
Опасенията са, че поради либералната стратегия на Швеция за справяне с COVID-19 трансграничните работници могат да пренесат заразата
Правителството на Финландия удължи до 13 май и затегна граничния контрол, ограничаващ пътуванията до и от страната, за да ограничи разпространяването на коронавируса, предаде Ройтерс.

Финландия наблюдава с нарастваща загриженост либералната стратегия срещу пандемията на съседна Швеция, опасявайки се, че трансграничните работници може да ускорят разпространението на вируса в Северна Финландия, с нейното застаряващо население и ограничени ресурси за интензивна медицинска грижа.

Целта на правителството е допълнително да намали движението през границите с Швеция и Норвегия, заяви кабинетът.

Финландия изолира столицата си, за да спре разпространението на коронавируса

Финландия е регистрирала 2176 потвърдени случаи на COVID-19 и 27 смъртни случая, докато в съседна Швеция те са съответно 7206 и 477.

Стотици медицински работници, живеещи във Финландия, всеки ден преминават границата, за да отидат на работа в Швеция, и са жизненоважни за здравните услуги в шведската гранична територия.

Финландия смята, че е задължително Швеция да инструктира своя здравен персонал как да прилага по-добра защита, както и да увеличи тестуването на тези групи, подчерта финландското правителство в днешното си изявление.

То вече беше ограничило пътуванията през границата за работещите, но сега само на най-незаменимите от тях ще бъде позволено да я преминават, и то с доказателство за тяхната значимост, осигурено от техните работодатели.

Изключението Швеция: Кафенетата пълни, продават се цветя, хората се прегръщат

Финландците, които пътуват ежедневно до Швеция и Норвегия, за да отидат на работа, трябва да останат в подобни на карантина условия, когато са във Финландия, уточни правителството.

Северните страни се отказаха от паспортния контрол помежду си през 1952 г. и имат традиция на неограничено трансгранично пътуване, припомня агенцията.

Финландското правителство също така препоръча корабните компании да спрат всички продажби на пътнически билети от Швеция, Естония и Германия за Финландия до отмяната на ограниченията.

Разпространението на епидемията действително се забави във Финландия, заяви на пресконференция министърът на вътрешните работи Мария Охисало. Правителството ще представи през следващите дни повече подробности за т.нар. екзит-стратегия за постепенно вдигане на рестрикциите, добави тя
БТА