Финансовата криза претовари дневния ред на Европейския съвет
Финансовата криза претовари дневния ред на Европейския съвет / DarikNews

Двудневната пролетна сесия на Европейския съвет ще започне следобед в Брюксел. В състава на българската делегация за форума, водена от премиера Сергей Станишев, са включени вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин и министърът на финансите Пламен Орешарски. Срещата ще бъде предшествана от минисрещи на върха между социалистическите, консервативните и либералните лидери от страните-членки на съюза.

 

Тазгодишният пролетен Европейски съвет съвпада със задълбочаването на световната финансова и икономическа криза. Това предопредели първоначално обявения дневен ред на срещата, сведен основно до набелязване на мерки, чрез които Европейският съюз да посрещне и да се справи с кризата, както и до постигане на общо становище на съюза за срещата на върха на страните от Г-20 на 2 април в Лондон.

 

Неотдавна Европейската комисия предложи допълнение към своя план за икономическо възстановяване на Европейския съюз. Според допълнението още 5 милиарда евро трябва да бъдат похарчени за проекти, които да укрепят енергийната сигурност в Европейския съюз и да осигурят по-добър достъп до интернет в селските райони на съюза.

 

Страните-членки на Европейския съюз обаче още не могат да се разберат как да бъдат похарчени 5-те милиарда евро, особено в частта им за енергийни проекти. Пак във връзка с кризата в Брюксел, все по-често се говори за нейното социално измерение.

 

Само преди два днаи и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу се изказа по темата с думите:" Би било фундаментална грешка , ако Европейският съюз се фокусира само върху регулирането на финансовите пазари и не обърне внимание на социалните последствия  от финансовата криза. Общественото мнение няма да приеме, че европейските лидери се срещат на най-високо равнище, разискват проблемите на банките, но не и проблемите на безработицата".

 

В навечерието на форума пък чешкото председателство на Европейския обяви, че лидерите в съюза трябва да решат дали да не се отпусне допълнителна спешна помощ от близо 10 милиарда евро за източноевропейски страни, изправени пред тежки финансови проблеми.