Фидел Кастро разказа за боледуването пред мексикански вестник
Фидел Кастро разказа за боледуването пред мексикански вестник / снимки: Reuters, архив

Водачът на кубинската революция Фидел Кастро разкри подробности около своето боледуване през 2006 г., което го принуди да отстъпи държавното кормило на по-малкия си брат Раул, предаде АП.

„Бях на прага на смъртта, но се върнах", разказа Кастро пред левия мексикански вестник „Хорнада". Това е едно от най-обширните интервюта на бившия кубински лидер, откакто се оттегли от властта преди четири години. Въпреки че брат му ръководи страната обаче, Фидел все още е ръководител на комунистическата партия.

В петчасов разговор с редактор от „Хорнада" Кастро разкри, че по време на болестта отслабнал до 66 кг - изключително малко тегло за предполагаемия му ръст от около 190 см и за едрото му телосложение. Сега Кастро е достигнал здравословната тежест от 86 кг. „Не се надявах, че ще оцелея още дълго. На няколко пъти се запитах дали лекарите ще ме оставят жив в това състояние, или ще ме оставят да умра", разказа Кастро, цитиран от БТА.

Кубинските власти  все още не са разкрили от какво е страдал лидерът, когато състоянието му се влоши през юли 2006 г. В множество репортажи се твърдеше, че става дума за усложнения, включващи дивертикулит - болест на червата, характерна за възрастните хора. Кастро спомена в интервюто, че в миналото се е подлагал на няколко операции. Той описа как е лежал в леглото в болницата на системи, без да знае кога ще приключат мъките му. Когато се възстановил, бащата на кубинската революция бил в ужасна форма, но през следващите години постепенно си върнал част от силите. „Днес успях да направя 600 крачки без бастун и без никаква помощ", похвали се Кастро в интервюто.