/ ThinkStock/Getty Images
На ресторантите и магазините в Европейския съюз може да бъде забранено да рекламират продуктите си като „веган бургери“ или „веган наденици“, ако исканията на селскостопанските производители бъдат уважени тази седмица в Европейския парламент, предава Reuters.

Предложените изменения в законопроекта за земеделие също биха забранили описването на млечните продукти като „подобни“ или в „стила“ на мляко, масло или сирене.

Фермерите казват, че мерките са необходими за защита на потребителите от заблуда. Медицински групи, природозащитници и компании, които произвеждат вегетариански продукти, казват, че това би било стъпка назад в постигането на екологичните и здравни цели на блока.

Измененията ще бъдат обсъдени по време на дебат за по-широки селскостопански реформи. Европейският парламент не може сам да наложи промените, но ще приеме позиция преди преговорите със страните членки на блока.

Съгласно едно предложено изменение, термини като пържола, колбас, ескалоп, бургер и хамбургер ще бъдат разрешени само за продукти, съдържащи месо.

Съдът на Европейските общности вече забрани подобни на „соево мляко“ и „веганско сирене“ преди три години, като термините мляко, сметана, масло, сирене и кисело мляко не могат да се използват за немлечни продукти. Предложеното изменение ще отиде по-далеч, като се забрани на търговците на храни на растителна основа да ги сравняват с млечни продукти с думи като „стил“, „тип“, „метод“ или „подобно“.

Европейската асоциация на фермерите Copa Cogeca казва, че Европейският съюз трябва да сложи край на „сюрреалистичните“ описания. Тя твърди, че одобряването на термини като „вегетариански бургер“ би отворило кутията на Пандора, което би объркало потребителите и ще навреди на фермерите.

В противоположния ъгъл група привърженици на растителната храна, включително производителите Unilever и Ikea, както и Европейската медицинска асоциация, нарекоха предложенията „непропорционални и несъвместими с настоящия климат“.

Някои партийни групи търсят по-мек подход. Предложение, подкрепено от социалистите, ще продължи да разрешава условията за безмесни продукти, които се използват от дълго време, стига опаковките да показват, че не съдържат месо.
Агенция "Фокус"