Фалшив алкохол погуби 107 души в индийско село
Фалшив алкохол погуби 107 души в индийско село / sxc.hu

Сто и седем души починаха, а около 50 постъпиха в болница в източна Индия след като пиха алкохол менте, предадоха световните агенции. Четирима души са били арестувани във връзка с инцидента, станал в село Сангрампур, на 30 км от Колката, столица на щата Западна Бенгалия. Повечето жертви са селяни или водачи на триколки, които са твърде бедни, за да си купуват марков алкохол. Те произхождат от десет села при границата с Бангладеш.

Алкохолът менте масово се консумира в Индия поради ниската му цена. Според местен жител половин литър струва само 6 рупии (8 евроцента). Смъртта от консумация на некачествен алкохол е често срещано явление в страната, където през 2010 г. са умрели 1202 души от консумация на алкохол менте.

При аутопсията е открит метанол в телата на поне 20 от жертвите, което поражда опасения, че този високотоксичен разтворител е причината за смъртоносните натравяния, посочва БТА. Метанолът, който се ползва и като гориво, понякога се добавя към местно произвеждания алкохол менте, за да повиши алкохолния му градус. Този продукт обаче може да причини слепота, а при по-високи концентрации води и до смъртен изход.

Шефката на правителството на щата Западна Бенгалия Мамата Банерджи обяви, че започва разследване и че ще се изплатят по 200 000 рупии (2800 евро) обезщетение на всяко семейство, в което има жертва. Полицията съобщи, че разгневени жители са опустошили и подпалили местни спиртоварни.

Според местни активисти, които се борят за по-отговорна политика при консумирането на алкохол, е възможно в този случай производителите да са объркали метанола с етанол, който е по-слабо токсичен. Те подчертаха, че навсякъде в Индия се намира контрабанден алкохол, законът не се прилага и съществуват корупционни връзки между контрабандистите и властите - полиция, политици, митничари.