Евросъюзът и Москва ще работят заедно за гарантиране на сигурността
Евросъюзът и Москва ще работят заедно за гарантиране на сигурността / снимки: Reuters

Германия и Русия се обявяват за по-тясно сътрудничество между Евросъюза и Москва в гарантирането на сигурността. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел на съвместна пресконференция с руския президент Дмитрий Медведев след преговори в правителствената резиденция Мезеберг край Берлин, предаде ИТАР-ТАСС.

Надяваме се и смятаме, че тази инициатива би могла да намери положителен отклик в целия Европейски съюз, каза Меркел. Според нея би било възможно "съвместно, на постоянна основа" да се обсъждат проблеми, свързани с различни огнища на напрежение. Равнището на преговорите по този кръг от проблеми би трябвало да се издигне от нивото на посланици до министерско, смята Ангела Меркел.

Русия и Германия предлагат да се обсъди възможността за създаване на комисия Русия-ЕС по външната политика и сигурността, се казва в разпространен след преговорите съвместен меморандум. Предвижда се Русия да бъде представлявана в комисията от външния министър Сергей Лавров, а ЕС - от върховния представител за външната политика и сигурността Катрин Аштън. Комисията би могла да служи по-специално за размяна на мнения по текущи въпроси, да разработва основни принципи за съвместни граждански и/или военни операции на Русия и ЕС за уреждане на кризи, да разработва препоръки, се посочва в меморандума.

С оглед на полаганите усилия Русия и Евросъюзът ще сътрудничат помежду си за решаване на приднестровския конфликт и евентуалните "съвместни прояви на Русия и ЕС ще гарантират безпроблемен преход от днешната ситуация към финалния стадий", пише в документа.

Съветът за сигурност на ООН може би ще одобри скоро нов пакет от санкции срещу Иран във връзка с неговата ядрена програма, заяви пред журналистите Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс. Консенсусът сред световните сили по този въпрос според нея е "голям дипломатически напредък".

Дмитрий Медведев потвърди, че е постигната договореност за евентуално налагане на санкции спрямо Иран, предаде ИТАР-ТАСС. Руският лидер изразил надежда, че "гласът на международната общност ще бъде чут от иранското ръководство". Сближаването на позициите между Русия и другите държави по въпроса е "много важно за бъдещето на международната общност", каза Медведев.

Руският държавен глава специално отбеляза, че "ако все пак бъдат взети подобни решения, много разчитаме и по-нататъшните стъпки за контрол върху ситуацията, за ограничителни мерки и допълнения да се вземат въз основа на международен консенсус, а не според личните пристрастия на едни или други страни".

Евросъюзът и Москва ще работят заедно за гарантиране на сигурността
netinfo


"Бяхме единодушни, че стабилността на еврото играе ключова роля за стабилно развитие на света и за осигуряване на траен път към икономическо развитие", каза Меркел след преговорите с Медведев. Според нея, осигуряването на стабилно евро трябва да остане приоритетен проблем.

Медведев смята, че основна задача за ЕС днес е да стабилизира ситуацията на финансовите пазари, тъй като икономическото здраве на еврозоната е важно за цялата световна финансова система."Защото, ако от световната финансова система бъде изскубнато това "краче" - еврото, страхувам се, че последиците ще са по-лоши от началото на кризата през 2008 г.", поясни руският лидер. Русия е заинтересована "да има нормален курс на долара - стабилен и предсказуем; същото мога да кажа и за курса на еврото", добави той.

Русия има много сериозни търговски отношения с ЕС и много граждани на федерацията държат спестяванията си в евро, заяви Медведев. "Не ни е безразлична съдбата на това европейско изобретение", каза той. "Струва ми се впрочем, че е добро изобретение."

Необходимо е "по-бързо насрещно движение по темата за отмяна на визите" от страна на Русия и на Европейския съюз, заяви Медведев, цитиран от БТА. "Разбираме трудностите и същевременно смятаме, че трябва да бъдем по-внимателни един към друг във връзка с въпроса", добави той. "Това решение, ако бъде взето, качествено ще промени живота и ще ни превърне в истински стратегически партньори."

Опасенията, че отмяната на визите ще позволи на криминални елементи свободно да се придвижват между Русия и ЕС, според него са донякъде преувеличени. "Всички най-опасни елементи, желаещи да влязат в някоя държава, ще го направят и ако има визи", каза той. "С тях трябва да се борим по други начини, тъй, както се борим срещу тероризма по цялата ни планета", добави Дмитрий Медведев.