/ iStock/Getty Images
Според данните на Евростат 28,3 на сто от хората в ЕС на 16 и повече години не са могли да си позволят през миналата година едноседмична ваканция с цел туризъм или почивка.

През 2014 г. делът на европейците с подобни негативни възможности е бил около 40 на сто, тоест отчитат се 12 пункта в посока подобряване възможностите на европейците да почиват.

Евростат: Всеки трети българин не може да си позволи едноседмична почивка


Сред 28-те членки на ЕС, страните които през миналата година са регистрирали най-висок дял лица в ситуация да не могат да си позволят едноседмична почивка са следните: Румъния - 59 процента, Хърватия, Гърция и Кипър - по 51 процента, Унгария и Италия - по 43 процента не са могли да си позволят едноседмична ваканция.

Българи и румънци къмпингуват незаконно по Черноморието

На обратния полюс Топ 5 на страните, в които най-малко жители изпитват финансови притеснения с цел туризъм и почивка са: Швейцария - 6 на сто, Швеция - 9 на сто, Люксембург - 10 на сто, Австрия и Дания - по 12 на сто.

При съседите ни също се наблюдават значителни аномалии при задоволяване финансовите потребности за едноседмична почивка извън дома: в Република Северна Македония - 62 на сто, в Турция - 60 на сто и в Сърбия - 57 на сто от жителите на тези страни не могат да си позволят 7-дневна почивка извън дома. Данните за Румъния са - 59 на сто и за Гърция - 51 на сто, отчита Евростат.

Хотелиери анулират ранни резервации за почивка в Гърция

Южната ни съседка е и единствената страна в ЕС, в която делът на хората, които не могат да си позволят почивка извън дома нараства за 5-годишен период от 49 на сто през 2014 г. - до 51 на сто през миналата година.
БТА