/ ThinkStock/Getty Images
Кибератаките с вируси изнудвачи все повече са дело на държави, съобщи Франс прес, като се позова на годишен доклад на Европол.

Кой и как ни следи в интернет: Търсачките и социалните мрежи знаят всичко за нас

При този тип кибератаки хакерите блокират данни и файлове на потребители, след което изнудват жертвата си за пари, за да й върнат достъпа до тях.
През 2017 г. зловредни софтуери като "УонаКрай" и "НотПетя" заразиха стотици хиляди компютри по света и причиниха сериозни икономически щети.

Как да се защитим от кибератаки? (ВИДЕО)


Освен кибератаките, извършвани от престъпници с мотив финансово облагодетелстване, световните кибератаки са все по-често приписвани на националните държави, каза базираната в Хага организация.

БГНЕС

На 6 септември САЩ повдигнаха обвинения срещу севернокорейски програмист. Според обвинението той е извършил от името на Пхенян някои от най-големите хакерски атаки през последните години, включително тази срещу компанията "Сони пикчърс" през 2014 г. и с вируса "УонаКрай" през 2017 година. През февруари САЩ и Обединеното кралство обвиниха Русия за кибератаката с вируса "НотПетя".

Рисковете на запазените пароли (ВИДЕО)

Все още много хора стават жертви на класически кибератаки като фишинга, при който потребителите биват подлъгани да предоставят свои пароли, лични или финансови данни. Европол сигнализира и за нарастващата тенденция в интернет да се разпространяват материали, показващи сексуално насилие над деца. 
БТА