Киберсигурността често е тема, която се избягва, защото звучи сложно, а основният проблем на подобряването на въпросната киберсигурност у дома е, че изисква малко време и редовни усилия.

Най-важното са паролите. Добрата парола е комбинация от букви, символи и цифри. Тя трябва да е поне 15-20 символа дълга и да не е предвидима. Една сложна парола може да да не бъде сменяна дълго време, ако е достатъчно сложна. На системите за разбиване на пароли може да им отнеме много, докато я разгадаят.

Рисковете на запазените пароли (ВИДЕО)

Допълнително ниво на защита може да бъде въвеждане на ограничение - кои устройства могат да се свързват с рутера. Разбира се, смисълът на Wi-Fi рутерите е да улесняват използването на интернет. Затова подобна изолация не е добра идея за хората, които често имат гости. Алтернативно решение за тях е да си направят Wi-Fi мрежа за гости.

киберсигурност
ThinkStock/Getty Images

Следващата важна стъпка е софтуерът. Трябва редовно да се обновяват операционните системи на всички устройства в мрежата, както и системният софтуер на рутера. Разбира се, това в голяма степен зависи от самите компании и производители - колко често ще пускат подобни ъпдейти. Някои от тях се обновяват автоматично, други обаче изискват ръчна проверка.

Кой и как ни следи в интернет: Търсачките и социалните мрежи знаят всичко за нас

Друга важна стъпка е самата дейност на и с устройствата. Вече имаше случаи, когато умни говорители записват потребителите си и споделят записите от разговорите им с трети лица. Не липсват и случаи на хакнати уеб камери и телевизори. Затова човек трябва да внимава какво казва и прави пред устройствата. Джаджите могат да се изключват, ако човек иска да си гарантира личното пространство в даден момент.

киберсигурност
ThinkStock/Getty Images


И още:

Проверете каква лична информация знае Google за вас

Шпионира ли ни Facebook?

Как браузърът ви разбира къде сте? (ВИДЕО)

Google Play премахна заразени с шпионски код приложения

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук