Как браузърът ви разбира къде сте? (ВИДЕО)

Всеки ден, ползвайки своите компютри и смартфони, предоставяме личната си информация в интернет. Една от най-често споделяната информация е нашата локация. Независимо дали сме на телефона или лаптопа, интернет знае къде точно се намираме във всеки момент. В новия епизод на Ctrl Alt Del технологичният влогър Цецо разкрива как се случва това.

Частично вашата локация може да бъде разбрана чрез вашият IP адрес, който е необходим на всеки сайт, който посещавате, за да ви изпрати данните. Доставчиците на интернет разпределят IP-тата си по географско разположение на клиентите си, като тази информация е публична. Това обяснява как например браузърът ни знае в кой град сме, както и в кой квартал се намираме, но не обяснява как сайтове като Google Maps например знаят с абсолютна точност локацията ни.

Как да ползваме устройствата си по-дълго време? (ВИДЕО)

Тук става доста по-сложно. Освен ако не използвате десктоп компютър, който е на 10 години, вашето устройство най-вероятно подържа Wi-Fi. Ако вашият рутер някога е бил свързан или дори е бил в обсега на устройство с GPS, като мобилен телефон например, този телефон ще запише всички уникалните номера на всяко устройство в мрежата. След това ще изпрати цялата тази информация, заедно с локацията си към дата центрове управлявани от Google или Apple, в зависимост от операционната ви система.

Пет места, скрити от Google Maps (ВИДЕО)

Как да ограничим достъпа до нашата локация? На теория Microsoft и Google ви позволяват да държите вашия рутер извън тяхната база данни за локация. За Google може да добавите _nomap към името на вашата wi-fi мрежа, а Microsoft предлага уеб страница, в която може да добавите мак адреса на вашият рутер. Също така, ако искате мобилните ви устройства да не се следят, трябва да деактивирате location опцията. А ако сте на десктоп, забранете браузъра да изпраща подобна информация към уебсайтовете, които посещавате. Все пак, за да сте напълно сигурни трябва да изключите Wi-Fi на вашите устройства.

И още:

Шпионира ли ни Facebook?

Невероятните истории на хора, които са намерени с Google Maps (ВИДЕО/СНИМКИ)

Кой и как ни следи в интернет: Търсачките и социалните мрежи знаят всичко за нас

Какво не трябва да търсите в Google (ВИДЕО)

Нова технология обещава революция в безжичните връзки

Не изхвърляйте стария компютър – може още да ви служи (ВИДЕО)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук