Европейският съд за правата на човека осъди Русия
Европейският съд за правата на човека осъди Русия / netinfo

Европейският съд за правата на човека осъди Русия за условията, при които е бил държан в затвора бившият подполковник от Федералната служба за сигурност (ФСС) Михаил Трепашкин, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Трепашкин предупреди миналата година от затворническата си килия, че Кремъл е изпратил "ескадрон на смъртта" със задачата да ликвидира противници на властта. Сред тях той посочи друг бивш агент на ФСС - Александър Литвиненко, който почина през ноември след радиоактивно отравяне в Лондон, и живеещия в изгнание в британската столица руски магнат Борис Березовски.

Седемчленна камара на съда постанови, че Трепашкин е бил третиран по унизителен начин съгласно Европейската конвенция за правата на човека. Докато бил в предварителния арест между октомври и декември 2003 г., бившият разузнавач бил държан в тъмна килия с площ 6,6 кв м. и не му била дадена възможност да прави физически упражнения.

Съдът постанови Русия да изплати на Трепашкин обезщетение в размер на 3 хиляди евро. Той обаче отхвърли друга негова жалба - че арестът е нарушил правото му на свобода и сигурност.

Русия има три месеца, за да обжалва. След като напуснал Федералната служба за сигурност (ФСС), Трепашкин се отдал на адвокатска кариера. Той бил арестуван през октомври 2003 г. по обвинения в незаконно притежание на огнестрелно оръжие - броени дни преди да вземе участие в процес, свързан с експлозиите в апартаменти в Москва и други два града през 1999 г., при които бяха убити около 300 души.

Русия обвини за атентатите чеченските сепаратисти. Трепашкин, Литвиненко и други критици на Кремъл обаче заявиха, че нападенията са били организирани от властите, за да бъдат използвани като претекст за започване на втората война в Чечения.

Бившият агент на ФСС заяви, че оръжието му е било подхвърлено. Това обвинение срещу него отпадна, но той бе осъден по друго - за издаване на държавни тайни. В момента Трепашкин е в затвор на 1200 километра източно от Москва.