Европейски терористи се опитват да влезнат в САЩ с паспорти от ЕС
Европейски терористи се опитват да влезнат в САЩ с паспорти от ЕС / netinfo
Европейски терористи се опитват да влязат в САЩ с паспорти от ЕС и няма гаранция, че всеки път властите ще успяват да ги заловят, заяви американският министър на вътрешната сигурност Майкъл Чертоф, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

С колкото повече време и пространство разполагат Ал Кайда и нейните съюзници за вербуване на кадри, обучение, експерименти и планиране, пред толкова повече проблеми ще бъдат изправени Европа и САЩ. Това заяви Чертоф в последната си насрочена поява пред комисията по вътрешна сигурност на Камарата на представителите. Терористите умишлено се съсредоточават върху хора, които имат легални западноевропейски паспорти и нямат досиета на терористи.

Чертоф отново изрази опасенията си, че терористи може да внесат радиоактивни материали в САЩ с малки яхти или частни самолети. Те могат да бъдат използвани за направата на т.нар. "мръсна бомба".

Коментарите на Чертоф идват в момент, когато страната влиза в потенциално уязвим период заради предстоящите президентски избори през ноември и встъпването в длъжност на новото правителство през януари догодина, отбелязва АП.