Европейките замразяват яйцеклетки, подбират внимателно своя избраник
Европейките замразяват яйцеклетки, подбират внимателно своя избраник / www.sxc.hu

Много европейки искат да замразят свои яйцеклетки, за да не им се налага да бързат с търсенето на перфектния избраник, съобщава РБК.

Проучване сред жени над 30-годишна възраст в белгийска клиника е показало, че много от тях не биха възразили да замразят яйцеклетките си, за да не им се налага да бързат с търсенето на подходящ партньор. Някои от тях искат по този начин да се застраховат срещу безплодие, но повечето все пак възнамеряват да родят до 43-годишна възраст.

Почти всички от участвалите в проучването са имали дългогодишни връзки с мъже, които обаче са сметнали неподходящи за ролята на бащи.

Във Великобритания 8 от 10 студентки са се съгласили да замразят яйцеклетките си в името на кариерата и финансовата стабилност, допълва БГНЕС.

Замразяването е сравнително нова процедура, позволяваща на жените да запазват свои яйцеклетки за изкуствено оплождане в бъдещето. Младите жени имат повече шансове при прилагането й, но жени, преминали 30-те години, все по-често се решават да предприемат тази стъпка.