/ снимка: Guliver/Getty Images
Европейската комисия представя доклада за България
Европейската комисия ще представи днес годишния доклад за България и Румъния по механизма за сътрудничество и проверка. Той дава оценка на реформата в правосъдието и борбата с корупцията и организираната престъпност.
 
Председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер заяви миналата седмица, че докладът за България ще бъде "много положителен".
 
В предишния доклад Европейската комисия отправи към България 17 препоръки. Сега се очаква Брюксел да направи анализ на постигнатото от София. Няколко мисии от европейски експерти посетиха страната ни през изминалите месеци.
 
Според комисаря по правосъдието Вера Йоурова целта на механизма е да се постигне устойчив напредък, който да повиши доверието на българите в съдебната система. Брюксел следи с особен интерес делата срещу бивши и настоящи политици и висши магистрати, съобщава БНТ.
 
Евроонаблюдението над България
все пак остава поне още една година, съобщи бТВ, позовавайки се на източници в Брюксел. Параграфът от документа, който показва, че наблюдението ще продължи гласи: "Макар Комисията да не може да стигне до заключението, че което и да е от изискванията е напълно изпълнено, остава възможността с продължаваща политическа воля за реформа България да изпълни предписанията и така да изпълни очакванията на Механизма за сътрудничество и проверка в близко бъдеще. Комисията ще оцени прогреса отново в края на 2018 г.".

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер нееднократно е обещавал механизмът за сътрудничество и проверка за България да отпадне до края на мандата на сегашната комисия, т.е. до края на 2019 г. Очаква се той да бъде заменен с общоевропейски механизъм, който да следи правосъдните системи не само в България и Румъния, а във всички държави-членки на ЕС.
 
Традиционно докладът за България се представя през януари. Тази година той беше изтеглен по-рано, за да не съвпадне с началото на българското председателство на Съвета на ЕС.