/ БГНЕС
Един от най-големите градове в Северна Канада ще бъде евакуиран заради горски пожари, предадоха световните агенции.

Жителите на Йелоунайф получиха заповед да напуснат града. Пълната евакуация трябва да приключи до началото на уикенда. Населението на града е 20 000 души.

Пожарът бушува на 17 километра западно от Йелоунайф и напредва, като застрашава града, заяви Шейн Томпсън, министър на околната среда на канадската провинция Северозападни територии.

Пожарът в Хавай: Масова евакуация на жители и туристи, блокирани до остров Мауи

Близо 168 000 души бяха евакуирани в Канада от началото на сезона на горските пожари заради огнени стихии. В Северозападните територии, които са двойно по-големи от територията на континентална Франция, има 230 активни пожара. Селата там са разположени на няколкостотин километра едно от друго и евакуацията на хората е трудна задача.
 
Канадският премиер Джъстин Трюдо обяви, че канадски военни са разположени там, за да подпомогнат на населението в битката с огнената стихия и с евакуациите.

Горещините също усложняват обстановката в Северозападните територии.

Сходно е положението и в съседната провинция Британска Колумбия, където градусите са над 40 по Целзий за първи път от началото на настоящата година.

Град Литън отчете дори 41,4 градуса по Целзий в понеделник, две години след като бе изпепелен от горски пожар след горещини, при които температурите достигнаха рекордните 49,6 градуса по Целзий.
Габриела Големанска/БТА