Алексей Навални
Алексей Навални / БГНЕС
ИК-3 е сред най-суровите и отдалечени затвори в Русия, а пътят до него с влак от Москва трае 44 часа. Там екипът на Алексей Навални успя да го открие, след като 20 дни бе в неизвестност, пише Deutsche Welle.

"Намерихме Алексей", заяви Кира Ярмиш, говорителка на руския опозиционер Алексей Навални. "Адвокатът му днес го е видял", допълни тя.

Изявлението на Ярмиш слага край на търсенето на Навални в руските затвори, което продължаваше 20 дни. Опозиционерът изчезна на 5 декември, а екипът му е успял да го намери в наказателна колония в Северна Русия, след като е изпратил над 600 запитвания до затвори и други институции.

"Един от най-суровите и отдалечени затвори в Русия"

Иван Жданов, директорът на антикорупционния фонд на Навални, заяви, че наказателната колония IK-3 в Харп, известна като "Полярен вълк", е "една от най-северните и най-отдалечените".

"Условията там са тежки, със специален режим в зоната на вечна замръзналост. Там е много трудно да се стигне, а и няма системи за доставка на писма", написа Жданов в X. Харп се намира на над 3000 километра от Москва, а пътят с влак от столицата до там отнема 44 часа, посочва "Ню Йорк Таймс". "От самото начало беше ясно, че правителството иска да изолира Алексей, особено преди изборите", допълва Жданов.

ИК-3 е сред най-суровите и отдалечени затвори в Русия, пише "Ню Йорк Таймс". Затворниците там са изложени на дълги, тъмни и студени зими, както и облаци от комари през лятото. Наказателната колония е наследник на трудов лагер на ГУЛАГ, създаден за затворници, които са строели железопътна линия през Арктика, която е поръчана от Сталин, но така и не е завършена изцяло.

Вече близо три години Навални е зад решетките

През август Навални беше осъден на 19 години затвор, след като беше признат за виновен за създаване на екстремистка общност, финансиране на екстремизъм и множество други престъпления. Той вече излежаваше присъда от 11 години и половина за измама и по други обвинения, припомня Си Ен Ен.

Поддръжниците на Навални твърдят, че арестът и присъдите срещу него са политически мотивирани и целят да потиснат критиките му срещу руския президент Владимир Путин.

Навални е една от най-сериозните заплахи за легитимността на Путин по време на неговото управление, пише още американската медия. Той използваше блога си и социалните медии, за да разобличава корупцията в Кремъл. През 2020 година Навални бе натровен с Новичок, а впоследствие лекуван в Германия. При завръщането си в Русия през януари 2021 година той бе арестуван.
Deutsche Welle