Акулите изглеждат страховито, но от началото на 2020 г. има само 5 жертви от техни атаки. А от кучета средно умират по 40 000 души на година
Акулите изглеждат страховито, но от началото на 2020 г. има само 5 жертви от техни атаки. А от кучета средно умират по 40 000 души на година / IStock
Бившият шампион на Австралия по сърфинг Мат Уилкинсън се размина с потенциално фатална атака от акула благодарение на дрон, съобщи CNN. Той гребял върху дъската на плажа Шарпис Бийч в Ню Саут Уелс в сряда, когато екип от Surf Life Saving забелязал дебнеща го отдолу двуметрова бяла акула.



Уилкинсън сподели, че е чул предупреждението за акулата, отправено по високоговорителя на дрона. „Чух плясък и шум, огледах се, но не видях нищо“, разказа той за преживяването си, а след предупреждението от дрона се върнал на сушата. „На брега се чувствах малко странно, а спасителите ми показаха записа и осъзнах колко много се е приближила до мен, без да разбера, че е отдолу. Изглежда сякаш се готви за моя крак, но променя решението си“.

Съпругата на шампиона го посъветвала да не сърфира през следващите дни. „Чувствам се благодарен и доста странно същевременно, но съм щастлив, че тя (акулата) реши да не ме напада“, изтъкна още Уилкинсън. На записа се вижда как акулата заобикаля сърфиста, насочва се отзад, преди внезапно да се подплаши и да отплува. Не е изключено тя да се е стреснала и от предупреждението от високоговорителя на дрона.

Плажът бе евакуиран и затворен до четвъртък.