ЕС трябва да се бори по-активно срещу трафика на деца
ЕС трябва да се бори по-активно срещу трафика на деца / снимкa: www.sxc.hu

Агенцията на Европейския съюз за основните права (FRA) публикува днес нов доклад на тема ролята на ЕС в борбата срещу трафика на деца, съобщи пресцентърът на Европейската комисия.

Всяка година много деца стават жертви на трафик, а броят на издадените присъди по дела за трафик на деца е изключително малък. FRA призовава за по-ефективно законодателство за борба с трафика на деца и по-конкретно за подобряване на защитата на жертвите и грижите за тях.

"Трафикът на хора е част от съвременната търговия с роби. Всяка година значителен брой деца в ЕС стават жертви на трафик с цел сексуална и трудова експлоатация, осиновяване и изземане на органи", заяви директорът на Агенцията на ЕС за основните права Мортен Кяерум. Трафикът на деца засяга целия ЕС, но липсата на достатъчно данни не позволява да се оцени истинският мащаб на проблема. Според официални данни изчезването на деца от приюти в държавите членки на ЕС е често срещано явление, а това което се знае е, че най-вероятно децата попадат в ръцете на трафиканти. В повечето случаи обаче на този проблем не се отделя необходимото внимание поради острата липса на контрол от страна на властите в държавите членки, гласи докладът. В повечето държави членки не са създадени специализирани приюти за жертви на трафик на деца. Децата се изпращат в приюти за възрастни жертви на трафик, в специализирани приюти за непридружени малолетни или непълнолетни лица или други центрове за уязвими деца. В доклада на Агенцията на ЕС за основните права се предлага да се въведат минимални стандарти за приютите, както и политики за предотвратяване на изчезването на деца. Често жертвите на трафик на деца не се идентифицират правилно като жертви, а това е от решаващо значение за наказателното преследване на трафикантите.

Според наличните данни броят на издадените присъди по дела за трафик на деца е много малък. През периода 2000-2007 г. присъди са регистрирани само в 4 държави-членки. В доклада на Агенцията на ЕС са посочени добри практики във връзка с идентифицирането на жертви на трафик във Финландия и Чешката република, пише БТА.