ЕС ще поиска да закрият затвора в Гуантанамо
ЕС ще поиска да закрият затвора в Гуантанамо / netinfo

Европейският съюз нарече аномалия затвора в Гуантанамо и заяви, че на трансатлантическата среща на върха следващата седмица ще призове президента на САЩ Джордж Буш да го закрие, предаде Асошиейтед прес.

В борбата срещу тероризма трябва да се спазват хуманитарните стандарти и правата на човека, каза пред репортери австрийският министър на външните работи Урсула Пласник след срещата на външните министри на ЕС в Люксембург. Според Пласник Гуантанамо е аномалия за държава като САЩ, която се обявява за свобода и върховенство на закона.

"Ние неколкократно подчертахме, че от наша гледна точка администрацията на американския президент трябва възможно най-бързо да предприеме мерки за закриване на Гуантанамо", допълни министърката, чиято страна в момента заема ротационното председателство на ЕС.

Пласник поясни, че австрийският канцлер Волфганг Шусел ще отправи повторно това послание на срещата си с Буш на 21 юни.

Говорителят на германското правителство Улрих Вилхелм припомни, че канцлерът Ангела Меркел е призовала САЩ да закрият затвора още по време на последната й визита във Вашингтон и заяви, че тази нейна позиция не се е променила. Вилхелм допълни, че след трагичния случай с тримата самоубили се затворници в Гуантанамо съветникът по националната сигурност на САЩ Стивън Хадли е телефонирал на германския си колега Кристоф Хойзген. Хадли е уверил правителството в Берлин, че САЩ ще извършат изчерпателно проучване на всички обстоятелства около смъртта на тримата задържани.

Колин Графи, заместник асистент за връзки с обществеността на държавния секретар на САЩ, каза пред Би Би Си, че смъртта на тримата самоубили се затворници в Гуантанамо е била добър PR ход за привличане на вниманието.

По-късно Държавният департамент се дистанцира от тези думи. Неговият говорител Шон Маккормак подчерта, че не би описал злощастния случай по този начин. "Изпитваме тежко безпокойство всеки път, когато някой посегне на живота си", отбеляза Маккормак.