/ iStock/Getty Images
ЕС планира да дари до края на годината най-малко 100 милиона дози от ваксини за глобалната мрежа КОВАКС, обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от ДПА и Ройтерс.

Тя направи съобщението по време на виртуална Световна здравна среща на върха на страните от Г-20, организирана от Европейската комисия и Италия, която е ротационен председател на групата на двайсетте най-развити страни. Фон дер Лайен каза още, че ЕС ще инвестира един милиард евро за изграждането на инсталации за производството на ваксини в Африка, като по този начин континентът ще стане по-независим от вноса на ваксини.

Производителите на ваксини Pfizer/Biontech, Moderna и Johnson & Johnson поеха ангажимент на форума да доставят на производствени или на по-ниски от пазарните цени 3,5 милиарда дози на най-бедните страни през 2021 и 2022 г., предаде Франс прес.

КОВАКС е глобална програма, която с подкрепата на Световната здравна организация(СЗО) разпространява ваксини срещу коронавируса за нуждаещи се по-бедни държави по света. Програмата обаче изпитва недостиг от дози.

Коронавирусната криза показа важността на международното сътрудничество, каза италианският премиер Марио Драги при откриването на Световната здравна среща на върха. Целта на форума е да договори "Римска декларация" - документ, който да даде насоки за предотвратяването занапред на здравни кризи и да гарантира по-добра подготовка за подобни случаи.
БТА