/ iStock/Getty Images
Над половината население на Земята разполага само със 17% от всички ваксини за COVID-19
Страните с ниски и средни доходи, в които живее над половината население на Земята, разполагат само със 17% от всички ваксини срещу коронавируса, а най-богатите държави - с 83 на сто. Тези данни огласи днес в Женева на Глобалния форум за изследвания и иновации генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус, предаде ТАСС.

"Най-богатите страни получиха 83 на сто от ваксините. Същевременно държавите със средни и ниски доходи получиха едва 17 на сто, независимо че именно в тях живее над половината население на Земята", каза той. По думите му СЗО "прави всичко възможно, за да реши проблема с неравенството в рамките на механизма Ковакс и други глобални инициативи".

В двудневен форум на СЗО участват видни учени и представители на ООН. Очаква се дискусиите да съдействат за ускоряване на иновационните изследвания в сферата на борбата с COVID-19 и за подкрепа на най-важните от тях.

Доклад за ролята на изследванията в "развитието на по-здраво общество за уязвимите групи от населението" ще изнесе върховният комисар на ООН по правата на човека Мишел Бачелет. СЗО информира, че резултатът от дискусиите ще послужи за основа в разработването на актуализирана пътна карта за борба с пандемията за 2021 и следващите години. Предишната пътна карта по този проблем бе приета на форум на СЗО през февруари 2020 г.