Лидерите от ЕС в Брюксел
Лидерите от ЕС в Брюксел / БТА
ЕС ще представи официална стратегия за засилване на присъствието си в Индийско-Тихоокеанския регион и за противопоставяне на нарастващото влияние на Китай, въпреки че решението на Австралия да анулира договор за подводници с Франция може да усложни сътрудничеството, предаде Ройтерс.

САЩ, Австралия и Великобритания обявиха ново партньорство в сферата на сигурността, за да се противопоставят на нарастващото влияние на Китай. То ще включва и ядрени подводници за Австралия. След това Австралия обяви, че разтрогва договор с Франция за доставката на 12 конвенционални подводници, което пък предизвика френски критики.

Говорител на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел каза , че блокът не е бил информиран за новото партньорство в областта на сигурността и че се опитва да получи повече информация за него. Този въпрос ще бъде обсъден със страните членки, за да се направи оценка на последиците, които ще има това стратегическо партньорство, заяви говорителят Петер Стано.
БТА