Френският президент Еманюел Макрон предупреди, че ако депутатите отхвърлят сделката на Мей, Великобритания ще излезе без такава
Френският президент Еманюел Макрон предупреди, че ако депутатите отхвърлят сделката на Мей, Великобритания ще излезе без такава / БГНЕС
На Великобритания може да ѝ бъде предложено удължаване на Брекзит до 22 май, ако депутатите одобрят сделката на премиера Тереза Мей следващата седмица. Това се казва в чернови документи на Европейския съвет, цитирани от Би Би Си.
 
В черновите пише, че ЕС обмисля отлагане на Брекзит след 29 март, но се казва, че такова удължаване е възможно само до европейските избори.

Лидерите от ЕС обсъждат варианти за отлагане на Брекзит
 
В Брюксел Мей говори пред лидерите на страните в ЕС, за да се опита да ги убеди да подкрепят удължаването на Брекзит.
 
Към момента тази информация е само на чернова и дискусиите продължават. Кореспондентът на Би Би Си съобщава, че лидерите обсъждат и удължаване до 7 май, а не 22-ри. Освен това той съобщава, че Мей е говорила 90 минути и многократно е била питана какъв е планът ѝ, ако изгуби и третия значим вот в парламента.

Един милион подкрепиха петицията за отмяна на Брекзит
 
Френският президент Еманюел Макрон предупреди британския премиер, че ако депутатите отхвърлят сделката ѝ следващата седмица, Великобритания ще излезе без сделка. „В случай на негативен вот от Великобритания ние ще преминем към излизане без сделка. Всички го знаем. Важно е да бъдем ясни в тези дни и моменти”, заяви Макрон, когато пристигна на срещата.
 
Преговарящият от страната на ЕС Мишел Барние заяви, че кратко отлагане на Брекзит „трябва да бъде обвързано с положително гласуване от камарата на общините”. „Ние направихме най-доброто, което можахме, сега решението е в ръцете на Лондон”, заяви той.
БТА