ЕС е разделен в политиката си спрямо Русия
ЕС е разделен в политиката си спрямо Русия / netinfo

С е дълбоко разделен в политиката си спрямо Русия заради твърдата позиция на Москва по много ключови въпроси, пише британският вестник “Файненшъл таймс”.

В материала се изтъква неразбирателството по въпроса за съдбата на Косово. Изданието подчертава, че не са се реализирали очакванията за това, че твърдата позиция на Москва ще обедини страните от ЕС и те далеч не са постигнали единство, пише БГНЕС, като се позовава на британското издание.

На срещата си с генералния секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер руският президент Владимир Путин без увъртане изложи своята политика спрямо Косово и договора за конвенционалните оръжия в Европа. “Подчерта, че няма отстъпване – Москва решително се противопоставя на независимост на Косово и възнамерява да се оттегли от договора /за обикновените въоръжени сили в Европа/”, констатира “Файненшъл таймс”.

Някои европейски официални представители смятат, че на предстоящата си среща Буш и Путин по-лесно ще се договорят по спорния противоракетен щит, отколкото за Косово. Самият факт обаче, че съдбата на Косово ще се решава от Буш и Путин, показва ограниченото влияние на Европа върху Русия, заключава “Файненшъл таймс”.