Ердоган
Ердоган / БГНЕС
Турция и Армения могат да постигнат пълно нормализиране на отношенията си на базата на добросъседски отношения в региона, заяви в четвъртък президентът Реджеп Тайип Ердоган.

На пресконференция по време на първата среща на Европейската политическа общност в Прага Ердоган заяви, че срещите между Турция и Армения продължават чрез специалните представители, и добави, че срещата му с арменския министър-председател Никол Пашинян е преминала в "приятелска атмосфера".

"Искрено вярвам, че можем да постигнем целта си за пълна нормализация на базата на добросъседски отношения в нашия регион", каза той.

Турция няма предварителни условия за пълната нормализация, подчерта той и заяви, че Анкара очаква Ереван и Баку да решат проблемите си и да постигнат мирно споразумение.

Анкара иска да затопли отношенията между Турция, Азербайджан и Армения и да реши проблемите между страните, каза той.
Ердоган заяви, че външните министри и специалните представители на двете страни ще се съберат и ще направят стъпка на по-високо ниво.

"Искаме да затоплим отношенията между Турция-Армения-Азербайджан възможно най-скоро и да решим този въпрос", добави той.
Ердоган каза на Пашинян, че Турция няма предварителни условия за това, и добави: "Веднага щом сключите мирно споразумение с Азербайджан, няма да имаме проблеми."

Лидерите на Турция, Армения и Азербайджан се срещнаха неофициално по време на европейската среща на върха в четвъртък, припомня БГНЕС. Това бяха първите разговори на най-високо равнище между Анкара и Ереван, откакто в края на миналата година започнаха опит за възстановяване на връзките след десетилетия на вражда.

Ердоган разговаря с Пашинян и азербайджанския президент Илхам Алиев преди срещата на върха в Прага, като публикува тяхна снимка, на която седят заедно с други хора около малка маса.

През януари Турция и Армения проведоха първия кръг от преговори от повече от 10 години, като ги определиха като "положителни и конструктивни" и повдигнаха перспективата за възстановяване на връзките и отваряне на границите.

Анкара не поддържа дипломатически или търговски връзки с Армения от 90-те години на миналия век. Последната инициатива е първият опит за възстановяване на връзките след мирното споразумение от 2009 г., което така и не беше ратифицирано.

Напрежението избухна през 2020 г. по време на войната за територията на Нагорни Карабах. Турция обвини арменските сили, че са окупирали земя, принадлежаща на Азербайджан, но впоследствие призова за сближаване, тъй като се стреми към регионална стабилност и сътрудничество.

Въпреки че Турция е една от първите държави, признали независимостта на Армения през 1991 г., двете страни са разделени по редица въпроси, включително окупацията на азербайджански територии от Ереван, събитията от 1915 г. по време на управлението на Османската империя и затварянето на границата между двете съседни държави от 1993 г. насам, пише вестник „Сабах”.

През 2021 г. Анкара и Ереван взаимно назначиха специални представители за нормализиране на отношенията.

Анкара често отправя призиви за създаване на платформа на шест държави, включваща Турция, Русия, Иран, Азербайджан, Грузия и Армения, за постоянен мир, стабилност и сътрудничество в региона, като я определя като инициатива, от която печелят всички регионални участници в Кавказ. Турция вярва, че постоянният мир е възможен чрез взаимно сътрудничество, основано на сигурността, между държавите и народите в региона на Южен Кавказ.

На фона на усилията за нормализиране на отношенията, през февруари търговски полет от Ереван кацна в Истанбул в рамките на първия такъв директен полет от две години насам.

Външният министър Мевлют Чавушоглу се срещна с арменския си колега Арарат Мирзоян на дипломатически форум в Южна Турция през март и заяви, че срещата им е била много "продуктивна и конструктивна".

Това беше първата среща на четири очи между външните министри на двете страни от 2009 г. насам. През ноември миналата година те разговаряха за кратко в рамките на среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Ердоган и преди е заявявал, че Армения трябва да установи добри връзки с Азербайджан, за да може усилията за нормализиране на отношенията да дадат резултат.
 
БГНЕС, Сабах