/ iStock/Getty Images
Шакир Йозкан Торунлар ще бъде новият посланик на Турция в Израел, съобщи турската телевизия Халк ТВ. Решението за назначаването на новия посланик е одобрено от президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

В периода 2010-2014 г. Торунлар е служел като генерален консул в Ерусалим и посланик в Палестина.
Двете страни отзоваха посланиците си през 2018 г., след като 60 палестински демонстранти бяха убити от израелските сили по време на протести в Газа срещу откриването на американско посолство в Ерусалим.

Двустранните отношения между Израел и Турция се изостриха през 2010 г., когато израелските сили извършиха операция срещу турския кораб "Мави Мармара", превозващ хуманитарна помощ за ивицата Газа - палестински анклав, намиращ се под израелска блокада. След повече от десетилетен дипломатически разрив през последните месеци те предприеха стъпки към започване на нова ера в отношенията.

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу се е обадил снощи на посланиците и ги е уведомил за новите им назначения. Съгласно решенията заместник-министърът на външните работи Седат Йонал е назначен за постоянен представител на Турция в ООН в Ню Йорк, а заместник-министър Фарук Каймакчъ - за постоянен представител в ЕС в Брюксел.

По-рано Израел също одобри назначаването на посланик в Турция и за първи посланик на Израел в Турция от 2018 г. бе определена Ирит Лилиан, шарже д'афер в Анкара от февруари 2021 г. - период, в който двете страни направиха постепенни стъпки към пълно възстановяване на дипломатическите отношения. Тя е била също посланик в България в периода 2015-2019 г.
БТА