Епископ-гей ще открие церемониите по инагурацията на Обама
Епископ-гей ще открие церемониите по инагурацията на Обама / БГНЕС

Епископ от Англиканската църква, който е открит хомосексуалист, ще открие церемониите по встъпването в длъжност на президента Барак Обама като произнесе молитва, съобщиха от организационния комитет на събитието, цитирани от АФП. Изборът падна върху Джийн Робинсън, след като бе обсъден вариант откриването да води скандалният евангелистки пастор Рик Уорън, който да произнесе молитва малко преди полагането на клетва от Барак Обама на 20 януари. Уорън е известен с позициите си срещу абортите и гей браковете.

"Нашето намерение е да посеем това събитие в историята, отбелязвайки моментите, когато нашата страна се е обединявала, за да се изправи срещу тежки изпитания и ги е побеждавала", заяви организаторът Джордж Стивън Джуниър.

Ръкополагането на Джийн Робинсън за епископ на Ню Хемпшир през 2003 г. предизвика гнева на по-консервативно настроените англиканци, които го нарекоха еретик, припомня БГНЕС. "Важно е всяко малцинство да бъде представено по един или друг начин", каза епископът в интервю за всекидневникът от Ню Хемпшир "Конкорд Монитър".