ЕП приветства присъединяването към Шенген на 9 нови държави
ЕП приветства присъединяването към Шенген на 9 нови държави / netinfo

Депутатите приеха резолюция с 459 гласа (13 против и 42 въздържали се), с която приветстваха Чехия, Естония, Латвия, Литва, Унгария, Малта, Република Полша, Словения и Словакия за присъединяването им към Шенгенското пространство и ги поздравяват за положените от някои от тях огромни усилия за постигане на готовност и спазване на всички съответни изисквания в толкова кратък срок. Това съобщи пресслужбата на ЕП.

Преди да одобри резолюция по въпроса, ЕП прие консултативен доклад, с който даде зелена светлина на премахването на вътрешните граници по суша за тези девет страни членки от 31 декември 2007 г. Тези разпоредби ще важат за въздушните граници от 29 март 2008 г.

ЕП "напомня на новите държави-членки нуждата от поддържане на високо равнище на сигурност и от стриктно и ефикасно изпълнение на изискванията на Шенгенското пространство по всяко време" и подчертава неотложната нужда от ускоряване на подготовката за стартиране на напълно функционираща шенгеска информационна система.

Депутатите призовават настоятелно Европейския съвет да гарантира, че парламентът ще бъде информиран в писмен вид през следващите шест месеца за решеното от Съвета проследяване на препоръките, съдържащи се в доклада за оценка относно Шенген. Те смятат, че през следващите две години трябва да се пристъпи към обща оценка за приложението и функционирането на системата във всяка държава, участваща в Шенгенското пространство. ЕП призовава Съвета да предоставя на парламента цялата информация за всички законодателни процедури относно Шенген.

На 21 декември председателят на Съвета Жозе Сократиш ще премине границата със Словения, която ще председателства съюза следващите шест месеца, за да отбележи най-голямото разширяване в историята на Шенген. /БТА/