ЕП иска преразглеждане на ограниченията за внасяне на течности в самолетите
ЕП иска преразглеждане на ограниченията за внасяне на течности в самолетите / netinfo

Европейския парламент иска спешно преразглеждане и евентуална отмяна на ограниченията за внасяне на течности в самолетите. Евродепутатите искат от Комисията да публикува и предостави на разположение на гражданите дословния текст на забраните и ограниченията, които могат да се прилагат по отношение на тях, както и списъка на изключенията и причините, водещи до въпросната мярка.

ЕП подкрепя всички мерки за сигурност срещу терористична опасност във въздухоплаването и подчертава нуждата от висококачествена сигурност . Според депутатите обаче мерките трябва да се определят "по реалистичен начин" и да "не са прекомерни".

Относно прилагането на новия регламент депутатите отбелязват увеличените разходи за летищата и операторите, както и разходите за пътниците, произтичащи от отнемането на лични вещи. Също така те признават "съществените неудобства и смущения", причинени от регламента на пътниците, по-специално на транзитните пътници.

По тези причини Европейският парламент призовава ЕК да преразгледа спешно регламента и ако не бъдат приведени допълнителни убедителни факти, да го отмени.