Емирът на Катар абдикира в полза на сина си
Емирът на Катар абдикира в полза на сина си / БГНЕС

Емирът на Катар,61-годишният шейх Хамад бин Халифа Ал Тани, обяви, че е решил да абдикира и да отстъпи властта на сина си, престолонаследника принц Тамим. В телевизионно обръщение към нацията емирът заяви, че е дошло време "да отвори нова страница" и "да повери отговорностите на новото поколение". "Обръщам се към всички вас, за да съобщя, че предавам властта на шейх Тамим бин Хамад Ал Тани", каза той в речта си, излъчена от катарската държавна телевизия.

Абдикацията на шейх Хамад е първата в Катар и в най-новата история на арабския свят, където нито един владетел не се е отказвал от властта по своя воля, отбелязва Франс прес.

Новият емир, който е на 33 години, ще бъде най-младият държавен глава сред монархиите от Залива, отбелязва БТА. "Бог ми е свидетел, че не съм искал властта сама за себе си и не съм се стремил към нея по лични причини", каза емирът, който отстрани баща си с бекръвен държавен преврат през 1995 година, предаде Ройтерс.

Дипломати заявиха, че емирът отдавна планирал да абдикира в полза на престолонаследника. За решението се носеха слухове от месеци, допълва Асошиейтед прес. Не е давано официално обяснение, но се смята, че шейх Хамад страда от здравословни проблеми.

Катар е малка страна, с едва 2 милиона души население, но е най-големият износител в света на втечнен природен газ, глобална сила в инвестициите и финансов спонсор на бунтовете от Арабската пролет, отбелязва Ройтерс. Агенцията цитира местния наблюдател Мохамед ал Мисфер, който не очаква големи промени във външната или вътрешната политика, подчертавайки, че шейх Тамим вече участваше в управлението на страната под ръководството на баща си. Той вероятно ще започне процес на сформиране на ново правителство, което също ще контрастира с лидерите от старата гвардия в Залива, посочва Асошиейтед прес.

В речта си емирът не спомена изрично премиера и външен министър шейх Хамад бин Джасим Ал Тани, който също се очакваше да подаде оставка, посочва Ройтерс.