Водещи експерти на Световната здравна организация (СЗО) призоваха на виртуална среща своите китайски колеги да дават "по-реалистична картина" на положението с коронавирус в страната, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това става в момент на нарастваща загриженост от бързото разпространение на коронавируса в Китай. СЗО покани китайски учени на виртуална среща с групата си от технически експерти по еволюцията на коронавируса, за да представят данни кои варианти на патогена се разпространяват в страната.

Пекин заплашва с ответни мерки срещу ограниченията на пътуванията от Китай

Видеоконференцията не е открита за медиите и широката общественост. След като Китай отмени миналия месец политиката си на "нула COVID", новите случаи в страната рязко се увеличиха, въпреки че официалните данни са откъслечни, отбелязва Ройтерс.

"Искаме да видим по-реалистична картина за това, което става в действителност", каза професор Марион Копманс, нидерландски вирусолог в комисията на СЗО. В изявление за Ройтерс преди началото на срещата тя каза, че някои от китайските данни, като броя на хоспитализираните, не са много достоверни, и добави, че в интерес на самия Китай е да даде по-надеждна информация.

СЗО е получила само малка част от секвенираните в Китай случаи на COVID-19 - около 700, обърна внимание Копманс и призова за създаване на световна мрежа за проследяване на коронавируса.
Светослав Танчев, БТА