/ БГНЕС
Националната здравна комисия на Китай, която през последните около три години публикуваше ежедневни данни за случаите на COVID-19 в страната, съобщи, че от днес вече няма да публикува такива данни, предаде Ройтерс.

"Съответната информация за COVID-19 ще бъде публикувана от Китайския център за контрол и превенция на заболяванията за справка", се казва в изявление на здравната комисия, в което не се уточняват причините за промяната или колко често Китайският център за контрол на заболяванията ще актуализира информацията.

Но прекратяването на строгите изисквания за тестване направи проследяването на случаите практически невъзможно, докато властите стесниха медицинското определение за смърт от Covid, което според експертите ще намали броя на смъртните случаи, дължащи се на вируса.

"Китайският център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) ще публикува информация за епидемията със справочна и изследователска цел", заяви НХК, без да уточнява вида или честотата на данните, които ще бъдат публикувани от CDC.

Хората в Китай, които виждат голямо разминаване между официалната статистика и инфекциите в техните семейства и социални кръгове, посрещнаха решението с цинизъм.

"Най-накрая се събуждат и осъзнават, че не могат повече да заблуждават хората", написа един потребител в социалната мрежа Weibo.

Официалната статистика беше подкопана и от новата методологична промяна, според която само хората, които са починали директно от дихателна недостатъчност, свързана с COVID-19, се броят като убити от вируса.

Откакто са отменени пандемичните ограничения, Китай е обявил само шест смъртни случая от COVID-19.

Но в рядко срещано признание тази седмица висш здравен служител в източния град Циндао беше цитиран от медиите да казва, че половин милион души се заразяват ежедневно.
БГНЕС